Home

 

ZAVRŠEN CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGER

Novi Sad Al Wahda obranio naslov pobjednika Lipika

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ekipa Novi Sad Al Wahda (UAE) pobjednik je Cedevita Lipik 3×3 Challengera, prestižnog turnira u 3×3 uličnoj košarci koji je u Lipiku održan 30. lipnja i 1. srpnja. Oni su u finalnoj utakmici, koja je zbog lošeg vremena održana u sportskoj dvorani u Lipiku, pobijedili rezultatom 21:17 ekipu Liman iz Novog Sada (Srbija).

Usprkos porazu i Liman ima razloga za zadovoljstvo jer su se oba finalista plasirala na Masters 3×3 World tour serije koji će biti odigran u kanadskom Saskatoonu 15. i 16. srpnja.
Novi Sad Al Wahda, za koji su na ovom turniru igrali Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Nikola Pavlović i Danilo Mijatović su uz slot za Kanadu i novčanu nagradu od 6.000 dolara, osvojili i Trofej Dražena Petrovića kojeg već desetu godinu organizator turnira, Udruga Libox, uručuje pobjedniku, uz izričito odobrenje obitelji Petrović.

Organizator je najkorisnijijim igračem turnira proglasio Dejana Majstorovića iz pobjedničkog tima.

Na turniru je igralo 16 ekipa iz 9 zemalja (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Španjolska, Češka, Nizozemska, Rusija i Poljska), a treba dodati da su uz već spomenute finaliste, do polufinala stigli i Olimp Beograd (Srbija) i Humpolec (Češka).

O snazi Cedevita Lipik 3×3 Challengera govori podatak da je na njemu nastupilo 13 od 15 trenutno najboljih 3×3 ekipa u svijetu.

Zahvaljujući live streamingu spektakularni Cedevita challenger u Lipiku mogli su pratiti ljubitelji 3×3 ulične košarke diljem svijeta, a polufinale i finale je emitirano uživo na Arena Sport televiziji pa je slika iz Lipika otišla u Hrvatsku, Srbiju, Bosni u Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

Iako su organizatori, Udruga Libox Lipik, imali problema s pripremom challengera zbog lošeg vremena i kiše, održavanje challengera u sportskoj dvorani nimalo nije umanjilo draž i ljepotu 3×3 košarke pa su gledatelji tijekom 2 dana imali prilike na djelu uživo gledati najbolje svjetske majstore ovog novog olimpijskog sporta.

30.06. - 01.07.2017.

Livestream

30.06. i 01.07.2017.

LIPIK CHALLENGER VODI NA KANADSKI WT MASTERS SASKATOON

FIBA 3x3 objavila službeni kalendar FIBA 3x3 World Toura za 2017. godinu

IMG-20160831-WA0003
LAUSANNE - SASTANAK ORGANIZATORA

Lipik Challenger najjači u 2016.

Krovna košarkaška svjetska organizacija FIBA je na sastanku svih svjetskih organizatora 3×3 challengera, koji je održan 27. kolovoza 2016. godine u švicarskom gradu Lausannei, službeno potvrdila da je Malbee Lipik 3×3 Challenger 2016 bio najjači challenger 3×3 košarke ove godine u svijetu! Do ovog podatka FIBA je došla zbrajanjem bodova svih igrača koji su nastupili na svih 14 svjetskih Challengera. Zbrajali su bodove koje su igrači osvajali na svim FIBA turnirima, a podaci su objedinjeni na službenoj stranici 3x3planet.

ZAVRŠEN JE MALBÉE LIPIK 3X3 CHALLENGER

Al Wahda Novi Sad
pobjednik jakog turnira u Lipiku

Ekipa Al Wahda Novi Sad, dvostruki i aktualni svjetski prvak u uličnoj 3×3 košarci pobjednik je Malbée Lipik 3X3 Challengera, prvog ovosezonskog europskog challenger turnira u sklopu FIBA World tour serije.

U finalnoj utakmici koja je sinoć 9. srpnja odigrana pred više od tisuću gledatelja na igralištu Dječjeg doma u Lipiku, Novosađani su rezultatom 21:13 savladali najugodnije iznenađenje turnira, ekipu Ecos Romari iz Viteza (Bosna i Hercegovina).

Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Ždero i Danilo Mijatović su najbolju utakmicu na ovom dvodnevnom turniru odigrali upravo kada je bilo najpotrebnije, u finalu i borbenim igračima iz Viteza nisu dali previše prilike da naprave veliku senzaciju. No i Željko Palavra, Marijo Blaškan, Ranko Križanović i Adi Bambur će iz Lipika otići zadovoljni jer su, kao i Al Wahda Novi Sad, izborili nastup na Mastersu u Pragu.

U sjajnoj atmosferi pred do posljednjeg mjesta ispunjenim tribinama, hakleri iz Novog Sada su osvajanjem naslova pobjednika turnira u Lipiku zasluženo osvojili i Trofej Dražena Petrovića kojeg već devetu godinu organizator turnira, Udruga Libox, uručuje pobjedniku, uz izričito odobrenje obitelji Petrović. Ovaj spektakularni sportsko – turistički događaj u Lipiku svojim je dolaskom uveličala i gospođa Biserka Petrović, Draženova majka.

Organizator je najkorisnijim MVP igračem turnira proglasio Dejana Majstorovića iz pobjedničke ekipe, a s peharom za najkorektniju ekipu na turniru u Sarajevo se vratila ekipa XXX Sarajevo.

Po svemu prikazanom Malbée Lipik 3×3 Challenger definitivno konkurira da ove sezone bude najjači Challenger turnir u svijetu. U Lipiku se natjecalo 16 ekipa iz čak 11 zemalja (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Španjolska, Francuska, Italija, Rusija, Litva, Poljska i Bugarska), a uz spomenuti dvojac finalista vrijedi istaknuti da su do polufinala stigli i Litavci iz ekipe Stangistai ViInius i španjolski El Palo Peak Malaga.

Ulična 3×3 košarka je najpopularniji urbani sport u svijetu koji bi 2020. godine trebao postati i olimpijski sport, a ljubitelji uličnog 3×3 hakla su u Lipiku imali prilike na djelu vidjeti 20 igrača iz svjetskih top 50 po FIBA rankingu na 3×3 planetu.

Ovim dvodnevnim sportsko – društvenim spektaklom koji je zaključen velikim koncertom grupe Plavi orkestar, organizator je na najbolji mogući način proslavio 18 godina kontinuiranog organiziranja turnira u uličnoj košarci u Lipiku, “najmanjoj košarkaškoj metropoli na svijetu”.

SUBOTA, 09.07.2016. - CIJELA SNIMKA

Snimka završnog dana turnira

RASPORED UTAKMICA:
ČETVRTINA FINALA:
QF1: Al Wahda Novi Sad SRB (1) – Urbancity.pl Gdansk POL (4)
QF2: Piran SLO (3) – Stangistai Vilnius LTU (7)
QF3: Ecos Romari Vitez BIH (10) – Master Zemun SRB (6)
QF4: General VM Zagreb CRO (12) – El Palo Peak Malaga ESP (8)

POLUFINALE:
SF1: Al Wahda Novi Sad SRB (1) – Stangistai Vilnius LTU (7)
SF2: Ecos Romari Vitez BIH (10) – El Palo Peak Malaga ESP (8)

FINALE:
Al Wahda Novi Sad SRB (1) – Ecos Romari Vitez BIH (10)

Veseli činjenica da vam je FIBA dodijelila prestižni status Challenger turnira u sklopu njihova 3×3 2016 World Toura te prepoznala Lipik kao svjetsku košarkašku 3×3 destinaciju.

Hrvatski košarkaški savez

FIBA će iznimno cijeniti svaku pomoć Liboxu koja će ujedno pomoći daljnjem razvoju 3×3 koji je već sada vodeći urbani timski sport na svijetu.

FIBA

HOO podržava vaše nastojanje da promovirate košarku 3×3 jer se radi o sportu koji teži da se uključi u program Olimpijskih igara, a već je u programu Olimpijskih igara mladih.

Hrvatski olimpijski odbor

Svoj košarkaški put Dražen je počeo upravo na košu ispred svoje zgrade u Šibeniku. Tom košu i basketu vraćao se svako ljeto, čak kad je bio i NBA zvijezda. Upravo stoga nam je drago da glavna nagrada lipičkog turnira nosi Draženovo ime.

Muzej Dražena Petrovića